Aandachtsfunctionaris
Huiselijk geweld / Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld / Kindermishandeling
U bent als Aandachtsfunctionaris verantwoordelijk voor de uitvoering van de implementatie Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
U coördineert het signaleringsproces, verwijzing en zorg rondom het kind en het gezin bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Daarnaast bent u vraagbaak voor de andere medewerkers, en geeft advies over de aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld zowel beleidsmatig als op uitvoerend niveau. U zorgt voor een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om deze taak goed uit te voeren, kunt u de Training Aandachtsfunctionaris volgen.
Tijdens de training Aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld / Kindermishandeling komen de volgende onderdelen aan de orde:
- Hoe kun je als aandachtsfunctionaris je collega’s coachen m.b.t.
aanpak van huiselijk geweld/kindermishandeling? - Op welke signalen moet je letten als het gaat om kindermishandeling?
- Hoe is de meldcode huiselijk geweld geïmplementeerd in de organisatie?
- Wat is de werkwijze vaan Veilig Thuis, consultatie en melden?
- Hoe voer je gesprekken met collega’s over gespreksvoering met het slachtoffer.
- Wanneer is ingrijpen gewenst? Wanneer weet je zeker dat er daadwerkelijk iets aan de hand is? En wat als je het nu eens verkeerd hebt?
- Naast de vaardigheden met betrekking tot het signaleren, beoordelen en handelen bij huiselijk geweld, komt ook de basiskennis over de problematiek aan de orde.
- Hoe om te gaan met geheimhouding en privacywetgeving?
Werkwijze
De training wordt aangeboden op 2 niveaus nl: Voor u als professional en voor het begeleiden coachen van collega’s, en management.
Doelgroep
Aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en Kindermishandeling en medewerkers op het gebied van veiligheid en kwalitieitszorg.
Omvang, data en tijd
6 dagdelen veelal in 3 dagen i.s.m de LVAK uitgevoerd. In overleg met de opdrachtgever te bepalen.