Selecteer een pagina

Omgaan met agressie bij ouderen

Omgaan met agressie bij ouderen

 

Klappen ontduiken

Verzorgenden en verpleegkundigen hebben veel te maken met agressie, zoals onlangs uit onderzoek is gebleken. Agressie komt vaak voor bij demente ouderen. Veelal zijn er aanwijsbare redenen, zoals de bejegening door medewerkers. Zorgcentra registreren vaak alle fysieke incidenten. De gemelde agressieve gedragingen lopen uiteen van krabben, knijpen, schoppen, en slaan tot soms zelfs bijten. Agressief gedrag kan werkelijk overal voorkomen. In slaap- en huiskamers, sanitaire ruimtes, op kantoor, de gangen, en activiteitenruimtes. Over het algemeen krijgen medewerkers die fysiek het dichtst bij de bewoners staan de meeste klappen: oftewel de verzorgenden en de verpleegkundigen.

Dit vraagt om meer vaardigheid en bewustwording met betrekking tot het eigen handelen bij de medewerker en het besef of een specifieke situatie veilig is. Het doel van deze training is het vergroten van de fysieke en mentale weerbaarheid van de medewerker met betrekking tot agressief gedrag bij dementerende mensen.

 

Training van 2 dagen:

De eerste dag komt aan de orde: Wat zijn de algemene omgangsregels, en hoe is (dreigende) agressie te herkennen? Hoe ga je er vervolgens mee om? Wat doet agressie met jou? Het leren onderkennen van verschillende psychiatrische ziektebeelden. De informatie wordt beknopt en overzichtelijk gepresenteerd. Rollenspellen met een trainingsacteur verduidelijken de informatie, en deelnemers krijgen na afloop praktische informatie op papier mee naar huis.

Tijdens de tweede dag zal de nadruk liggen op de fysieke weerbaarheid. Hoe kun je als verzorgende “de klappen ontduiken”. Er wordt gelet op je lichaamstaal en lichaamshouding. Hoe benader de cliënt rustig en hoe let je op de juiste verhouding in afstand en nabijheid. Hoe ga je stevig staan zodat je in balans bent als je een duw krijgt? Tot slot is er aandacht voor opvang en nazorg na een incident.

 

Werkwijze

De werkwijze kenmerkt zich door veel praktijk in de vorm van oefeningen met een trainingsacteur en instructeur. Er zal nodige aandacht gegeven worden aan de houdingsaspecten gericht op het vergroten van de vaardigheden van de deelnemers.

De cursisten worden uitdrukkelijk uitgenodigd zelf casussen mee te nemen waarmee geoefend kan worden.

 

Doelgroep

Verzorgende en ander betrokken personeel die dagelijks met (dementerende) ouderen werken.

 

Omvang, data en tijd

In overleg met de opdrachtgever

Vrijblijvende offerte: Omgaan met agressie bij ouderen